همراه اول
29. آذر 1395 - 10:58   |   کد مطلب: 29319
بی‌‌توجهی مدیران ارشد به ورزش استان همدان در ماه‌های پایانی دولت یازدهم
علاوه بر سیاسی شدن ورزش، ورود مدیران سیاسی و دولتی غیر متخصص به این عرصه و ایجاد بی‌عدالتی در میان رشته‌های ورزشی بی‌توجهی مدیران ارشد استان نسبت به امر ورزش در ماه‌های پایانی دولت از دیگر تبعات اتکای ورزش استان به بودجه و مدیران دولتی است.

به گزارش همدان ورزش؛ امروزه ورزش به عنوان یک صنعت درآمدزا با سود سالیانه بیش از 250 میلیون دلار علاوه بر تامین هزینه حیات خود در رشد و شکوفایی اقتصاد کشورها نیز موثر است.

در کشورهای توسعه یافته ورزش رقیب جدی فعالیت‌های نفتی، صنعتی و علمی برای سرمایه‌گذاری به شمار می‌آید و با ورود صاحبان قدرتمند و پرنفوذ شرکت‌های نفتی و صنابع بزرگ به این بخش، دولت در این کشورها به طور کامل به تصدی‌گری خود در امر ورزش خاتمه داده است.

از سوی دیگر کمیته بین‌المللی المپیک و فدراسیون‌های جهانی هم مخالف هرگونه دخالت دولت‌ها در امور ورزش کشورها هستند و در صورت دخالت افراد دولتی و سیاسی در ورزش کشورهای متخلف با جرایم سنگینی از جمله محرومیت از حضور در مسابقات مختلف جهانی و بین‌المللی روبه‌رو خواهند شد و به باشگاه‌هایی که همچنان از بودجه دولتی ارتزاق می‌کنند نیز اجازه فعالیت حرفه‌ای را نمی‌دهند اما از آنجا که  اساس ورزش ایران از ابتدا بر جیب دولت بنا شده است و از سوی دیگر دولت‌ها نیز به دلیل  بهره‌برداری سیاسی از ورزش، تمایلی به پایان تصدی گری خود در این بخش ندارند ورزش ایران همچنان به صورت دولتی اداره می‌شود و بیشتر هزینه‌های آن را نیز دولتمردان پرداخت می‌کنند.

وضعیت اسفبار پاس نتیجه ورزش دولتی در استان

در استان همدان نیز ورزش نه تنها از این قاعده مستثنی نیست بلکه به دلایل مختلفی از جمله وضعیت بد اقتصادی و نبود بخش خصوصی قدرتمند در استان بیش از سایر استان‌ها تحت نفوذ و اختیار مدیران دولتی است اتفاقی که به اذعان کارشناسان عامل اصلی پسرفت ورزش قهرمانی و حرفه‌ای در همدان و واگذاری عرصه رقابت به سایر استان‌ها شده است.

وضعیت اسفبار این روزهای باشگاه پاس همدان مثال بارزی از نتیجه دخالت مدیران دولتی استان در امر ورزش است.

با توجه به اصل چهل و چهارم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در سال 86 نیروی انتظامی به عنوان متولی باشگاه پاس تهران از ورود به ورزش حرفه‌ای و تیم‌داری منع شد. مدیران و مسئولان وقت استان به نیت پیشرفت ورزش حرفه‌ای همدان همه تلاش خود را برای انتقال این باشگاه به شهر همدان به‌کار گرفتند و عاقبت باشگاه پاس در اواسط دولت نهم برای ادامه حیات خود به استان همدان منتقل شد.

در حالی که انتظار می‌رفت مانند آنچه در زمان انتقال باشگاه صبا باتری به استان قم رخ داد مجموعه‌ای از افراد فوتبالی و اقتصادی به عنوان هیئت مدیره باشگاه پاس همدان انتخاب شوند و مدیران ارشد استان در پشت پرده از این تیم حمایت کنند اما در کمال شگفتی استاندار همدان تعدادی از معاونان استاندار و مدیرکل تربیت بدنی وقت به عنوان اعضای هیئت مدیره باشگاه انتخاب کرد و استاندار نیز ریاست این هیئت مدیره را بر عهده گرفت آن هم در شرایطی که قرار بود پاس از تصدی‌گری دولت خارج شود.

این نوع چیدمان هیئت مدیره و دخالت مدیران دولتی و سیاسی استان در امر ورزش حرفه‌ای به زعم کارشناسان به پاشنه آشیل این باشگاه تبدیل شد و پاس را به سمت سقوط  سوق داد تا جایی که آخرین قهرمان ایرانی فوتبال باشگاه‌های آسیا با 5 عنوان قهرمانی در کشور در سال 90 به لیگ یک و در سال 95 به لیگ 2 سقوط کرد و این روزها در سطح سوم فوتبال ایران نیز حال و روز خوشی ندارد.

تبعات هیئت مدیره‌ای متشکل از مدیران سیاسی و دولتی استان

هیئت مدیره‌ای متشکل از مدیران دولتی و سیاسی استان خسارت‌های جبران ناپذیری در طول یک دهه فعالیت پاس در همدان به این تیم وارد کرد که از آن دست می‌توان به ورود مدیران سفارش شده و غیر متخصص به عرصه فوتبال حرفه‌ای و همچنین تحمیل هزینه‌های سنگین مالی به استان اشاره کرد.

هیچ یک از اعضای هیئت مدیره پاس در طول دوران فعالیت این تیم در همدان  تخصص و تجربه کافی در زمینه ورزش حرفه‌ای را نداشتند به همین دلیل مجبور بودند اختیار کامل تیم را به دست مدیران عامل باشگاه که اغلب نیز سفارش شده و غیر بومی بودند واگذار کنند.

از سوی دیگر اعضای هیئت مدیره پاس و در راس آنها رئیس هیئت مدیره به دلیل مشغله‌های زیاد نه وقت حضور مستمر در جلسات هیئت مدیره و باشگاه را داشتند و نه فرصت می‌کردند بر برنامه‌ها و اقدامت مدیران عامل تیم نظارت کنند همین امر باعث شد بسیاری از مدیرانی که در این سال‌ها سکان مدیریت پاس را برعهده گرفتند بدون ترس از چوب برخورد هیئت مدیره با صرف هزینه‌های گزاف بازیکنان و مربیانی را به خدمت بگیرند که بعضا ناکارآمد، تمام شده و یا مصدوم بودند.

به گفته مهدی بوجاریان دبیر هیئت فوتبال استان همدان از زمان حضور پاس در همدان در حدود 70 میلیارد تومان (بدون احتساب بدهی‌ها، بودجه امسال باشگاه و هزینه اجاره زمین و خوابگاه) صرف این تیم شده است و نتیجه آن نیز حضور پاس در لیگ 2 و ناتوانی در رقابت با تیم‌های سطح 3 فوتبال کشور است.

نکته قابل تامل دیگری که در رابطه با بهره بردن از مدیران دولتی و ارشد استان در هیئت مدیره یک تیم ورزشی می‌توان به آن اشاره کرد حضور ثابت آنها در این مسئولیت حتی با وجود نتایج اسفبار باشگاه و  پاسخگو نبودنشان به افکار عمومی در قبال نتایج ضعیف تیم است.

بی‌شک هر تیم دیگری به غیر از پاس در 3 سال گذشته چنین نتایج ضعیف و اسفباری را به دست می‌آورد  با یک خانه تکانی اساسی در هیئت مدیره روبه‌رو می شد اما به دلیل آن که اعضای هیئت مدیره باشگاه پاس را مدیران ارشد استان تشکیل داده‌اند  نه تنها در مسئولیت خود باقی مانده‌اند بلکه پاسخ مناسبی هم در رابطه با وضعیت این روزهای باشگاه به افکار عمومی و اصحاب رسانه نمی‌دهند.

بی‌عدالتی دیگر پیامد ورزش دولتی

از دیگر تبعات دولتی بودن ورزش در استان همدان که کارشناسان امر بر آن اذعان دارند برقرار نشدن عدالت در بین رشته‌های ورزشی است از آنجا که مدیران دولتی به دلیل بهره‌برداری‌های سیاسی توجه بیشتری به رشته‌های پرطرفداری همچون فوتبال، والیبال و کشتی دارند سایر رشته‌های ورزشی در استان مغفول مانده‌اند.

به عنوان مثال  حضور استاندار و مدیرکل ورزش و جوانان استان در هیئت مدیره باشگاه پاس باعث شده است تا گمان و ظن هزینه اعتبارات دولتی ورزش همدان برای تیم پاس در بین روسای هیئت‌های ورزشی و ورزشکاران سایر رشته‌ها قوت بگیرد و پاس به هووی سایر تیم‌های ورزشی استان تبدیل شود و همه از وضعیت ناامید کننده آن ابراز خوشحالی کنند.

از سوی دیگر وقتی هزینه ورزش را مدیران ارشد دولتی استان تامین می‌کنند این توقع در میان آنها ایجاد می‌شود در اداره امور هیئت‌های ورزشی دخالت کرده و سکان مدیریت رشته‌های مختلف را به افراد امین و مورد وثوق خود بسپارند اتفاقی که در مجمع انتخاباتی برخی از هیئت‌های ورزشی استان در سال‌های گذشته رخ داده و نتیجه‌ای غیر از ورود افراد غیرمتخصص به بدنه ورزش و افول رشته مذکور نداشته است.

وقایع این چنینی از یک سو و از سوی دیگر نامزد شدن برخی از افراد سیاسی و نزدیک به مدیران ارشد استان در انتخابات مهم روسای هیئت فوتبال و کشتی استان همدان این تصور را در ذهن برخی ایجاد کرده که این دو انتخابات هم فرمایشی است و روسای این دو هیئت از پیش تعیین شده‌اند.

بی‌تفاوتی مدیران دولتی به ورزش استان در سال پایانی کار دولت

اما مهم‌ترین چالش دولتی بودن ورزش همدان در ماه‌های پایانی دوره چهار ساله دولت‌ها بروز می‌کند جایی که مدیران ارشد استان یا ناامید از ماندن در مسئولیت خود پس از انتخابات و یا به دلیل خستگی مفرط، انگیزه و توان ابتدای کار را ندارند و ورزش استان را در این ایام به حال خود رها می‌کنند درست مانند اتفاقی که در ماه‌های پایانی دولت یازدهم برای ورزش همدان رخ داده و مدیران ارشد استان همدان همانند ابتدای پذیرش مسئولیت خود توجه لازم را به ورزش استان ندارند و حتی تیم پاس را که در آن مسئولیت مستقیم دارند به حال خود رها کرده‌اند و این در حالی است که هر مسئولی در هر پست و مقامی باید تا آخرین روز مسئولیت خود با جدیت و انگیزه کافی به رتق و فتق امور بپردازد.

تقی رحیمی مدیرعامل پاس می‌گوید: بارها برای مطرح کردن مشکلات تیم با رئیس هیئت مدیره باشگاه تماس گرفته‌ایم اما پاسخی دریافت نکرده‌ایم و جلسات هیئت مدیره نیز به دلایل مختلف یکی پس از دیگری لغو می‌شوند و این در حالی است که عبدالحمید رمضانی مدیرعامل سابق پاس از ورود رئیس هیئت مدیره در کوچکترین امور باشگاه در سال‌های گذشته خبر می‌دهد.

والیبال همدان پس از سال‌ها دوری از لیگ برتر و دسته اول باشگاه‌های کشور امسال صاحب یک تیم جوان و مدعی به نام اتحاد جوان ( فولاد ویان) در لیگ دسته اول شده و به اذعان کارشناسان این تیم از بخت‌های صعود به لیگ برتر به شمار می‌آید اما در این برهه حساس مسئولان استان این تیم را به حال خود رها کرده‌اند و توجهی به درخواست‌های مکرر سرمربی و مدیرعامل باشگاه تیم مبنی بر حمایت مسئولان از این تیم ندارند.

روسای هیئت‌های ورزشی در حال حاضر در بدترین شرایط مالی خود به سر می‌برند و نامه‌ها و تماس‌های آنها برای دریافت کمک و حمایت از سوی مسئولان استان بی‌پاسخ مانده است.

در حالی که دولت یازدهم به پایان دوره 4 ساله خود نزدیک می‌شود قهرمانان و ورزشکاران المپیکی و پارالمپیکی استان همچنان در انتظار برآورده شدن قول‌ها و وعده‌های مسئولان استان هستند.

مه لقا جام بزرگ بانوی المپیکی ورزش همدان تنها توقع خود از مسئولان استان را حمایت ذکر می‌کند و برای افتخار آفرینی دوباره در انتظار نگاه و توجه مسئولان ارشد استان است.

حمید اسلامی ورزشکار پارالمپیکی استان می‌گوید: برای پیگیری برخی از مشکلاتم به استانداری مراجعه کردم اما مرا راه ندادند.

پیام حیدری داور بین‌المللی فوتبال همدان می‌گوید: استاندار همدان قول یک شغل را به من دادند ولی هر چه پیگیری کردم دیگر اتفاق خاصی رخ نداد.

به عقیده کارشناسان حوزه ورزش تا هیئت‌های ورزشی استان به استقلال مالی نرسند، بخش خصوصی به عنوان حامی مالی به ورزش همدان ورود نکند و ورزش استان همچنان به صورت دولتی اداره شود وقوع چنین مشکلاتی محتمل و روند نزول ورزش همدان ادامه‌دار خواهد بود.

 

تسنیم

انتهای پیام/

دیدگاه شما

آخرین اخبار